Zelnik Péter Zénó fotós

Tippek az esküvődhöz

Jó pár esküvőt fotóztam végig, és szívesen osztom meg tapasztalataimat, amik fotós oldalról megkönnyítették a munkámat, és többnyire jobb, változatosabb és több képet jelentettek az ifjú párnak.

  1. Érdemes a programba belecsempészni egy 10-15 perces szünetet naplemente idejére, amikor ki tudtok szökni a fotóssal pár képet készíteni.
  2. Ismerőssel ne dolgoztassatok! Lehetetlen a számonkérés, nem fog tudni veletek bulizni, és ha valamit elront, rámehet a barátság. A véleményét viszont kérjétek ki, mielőtt fotóst választotok.
  3. Nézzetek utána, hátha a fotós dolgozott ismerőseiteknek. A Facebook erre nagyszerű eszköz.
  4. Minél nagyobb a stáb (fotósok, videósok, drón), annál több képen lesznek rajta nem oda illő emberek. Válasszatok 1 profi fotóst és 1 profi videóst, másra nincs szükségetek. Ha hoznak is asszisztenst, az már az ő felelősségük.
  5. A rokonoknak, barátoknak szóljatok, hogy a fontos eseményeknél csak távolról fotózzanak. Nem szerencsés, ha gyűrűhúzásnál, a háttérben, kompakt géppel feltűnik a nagybácsi vagy az örömanya arcát kitakatja egy okostelefon. Bízzatok a fotósotokban! Elég, ha ő fotóz közelről.
  6. Táncoló, pörgő embereket hangulatfényben fotózni nagyon nehéz. Csak profi felszereléssel, profi fotós képes számotokra elég mennyiségű és minőségű képet készíteni a buliról is.
  7. Előre tisztázzátok a fotóssal, hogy hány képet kaptok majd, mennyire retusálja azokat, milyen szisztéma szerint kell nektek válogatnotok, és mennyibe kerül a retusálás. Gyorsan elszállnak az árak, ha nem vigyáztok.
  8. Ne csináljatok túl sok programot az esküvőtökre, mert csak rohanás lesz belőle, és a végén nem marad idő jó képeket készíteni. A Nagy Napon gyorsabban telik az idő, mint az év többi napján.
  9. A fotósnak, videósnak biztosítsatok egy sarkot a teremben, ahol néha le tudnak ülni, lerakhatják karnyújtásnyira a felszerelést és tölthetik az aksikat.
  10. Az esküvő előtti éjjel pihenjetek. Jobbak lesznek a képek. A retusálásnak is vannak határai. 🙂